Werken met deelpersoonlijkheden (verschillende ikken)

Iedereen heeft meerdere deelpersoonlijkheden.
Je kunt lief zijn, maar ook ondeugend. Je kunt zacht zijn maar ook sterk. Je kunt emotioneel zijn en rationeel, slim en dom, speels en serieus, meegaand en eigenzinnig, je kunt alles zijn want je hebt alle tegenstellingen in je.

Misschien herken je dit als je een beslissing moet nemen, dan hoor je verschillende meningen in je hoofd. Dat kan met verschillende emoties gepaard gaan. Iedere deelpersoonlijkheid heeft een eigen behoefte, eigen interesses, een eigen ‘leeftijd’ en een eigen manier van praten.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ik ga in gesprek met jezelf en de deelpersoonlijkheden. Wat zijn jullie behoeftes? Waar ben jij bijvoorbeeld het speelse kind kwijt geraakt? Wat is er toen gebeurd? Wil je die spontaniteit weer terug? Samen halen we de verloren delen weer terug….

Wat doet het?

Jij wordt meer jezelf. Doordat de deelpersoonlijkheden gezien en gehoord worden; er weer mogen zijn wordt het rustiger in jezelf en om je heen. Als het mag zijn op zijn tijd is het weer meer in balans, leef je niet meer in de ene of andere pool, ben je meer in evenwicht; je staat in het midden, de dirigent, en je gaat een beetje naar links en dan weer een beetje naar rechts, net wat er op dat moment nodig is.